Recept

Kräftor på Kräft-Piratens vis

Receptet är uppgjort för 20-25 kräftor.

5 l vatten
2 dl grovt havssalt
1 dl socker
krondill efter smak

Koka upp vattnet och tillsätt salt och socker. Kräftorna sätts i kokande vatten som sedan hålls kokande i ca 10 min. Tillsätt krondillen. Därefter skall kräftorna och buljongen kylas ner så fort som möjligt. Detta kan göras t. ex. med att ställa kastrullen i diskhon och låta kallt vatten rinna från den ena diskhon till den andra. En snabb nedkylning förbättrar kräftornas hållbarhet. Efter att buljongen är helt nedkyld ställs de t.ex. i kylskåpet och kräftorna förvaras i buljongen.
Undvik dock att röra kräftorna med fi ngrar eftersom det kan medföra orenigheter i buljongen som i sin tur försämrar kräftornas hållbarhet. Kräftorna är som bästa efter att ha legat och blivit smaksatta i buljongen för 1-2 dgr. Rätt förvarade (mellan 0...+2 grader) håller de upp till en vecka.